28. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

ji-hlavadok-revuecdfEmerging producersInspirační fórum
06.03.2019

Ji.hlava jede do Bratislavy

Bratislavou zazní Ozvěny Ji.hlavy. Na co se můžete těšit? Best of z dvaadvacátého ročníku, přednáška režiséra Karla Žaluda, diskuse na téma český a slovenský dokument. To vše sedmého a osmého března na Vysoké škole múzických umění.

Po festivalových Ozvěnách v Polsku a Belgii vyráží Ji.hlava k sousedům na Slovensko. Nabitý dvoudenní program otevře dokument z vězeňského prostředí Uzamčený svět režiséra Karla Žaluda. Ten na loňské Ji.hlavě zvítězil v sekci Česká radost. „Snímek nutí k zamyšlení nad tím, jak je v současné společnosti chápána a realizována spravedlnost. Koho a za co trestáme? Může být represe nástrojem nápravy?“ zdůvodňuje výběr zástupce MFDF Ji.hlava René Kubášek. Po projekci připojí režisér tematickou přednášku.

V jaké kondici je dneska český a slovenský filmový dokument? O tom budou v Bratislavě diskutovat dokumentaristé Peter Kerekes a Filip Remunda nebo novinářka Eva Križková ze slovenského magazínu Kinečko.com. Diskuse má název „Topografia českej a slovenskej dokumentárnej krajiny“.

A na co se můžou diváci těšit dál? Třeba na belgický snímek Volný pokoj režisérky Alexandry Kandy Longuetové, která si z Ji.hlavy přivezla ocenění za nejlepší světový film. Anebo na výběr českých a zahraničních experimentálních filmů, kde bude k vidění mimo jiné ceněné Míchání a stínění australského tvůrce Richarda Tuohyho nebo Spolu sami české režisérky Diany Cam Van Nguyenové, který po úspěchu v Jihlavě putoval do soutěže prestižního festivalu v Rotterdamu.

„Tato přehlídka je skvělou příležitostí prozkoumat a objevovat hraniční podoby současného dokumentu, žánru, který je na velkém vzestupu,“ uzavírá za ji.hlavský festival René Kubášek.

Ozvěny Ji.hlavy v Bratislavě proběhnou 7. a 8. března 2019.

PROGRAM OZVĚN

Ministerstvo kultury