Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

25. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

ji-hlavadok-revuecdfEmerging producersInspirační fórum


Nové puzzle na talíři

Úvodní řeč a rozhovor mezi hosty

 

Vlivem masových médií jsme si zvykli vnímat jídlo především jako gastronomii. Jídlo ale představuje jeden z největších otazníků budoucnosti. Jak nasytit celou planetu, přitom ji nezničit a zajistit dostupnost potravin všem? Jedna věc jsou politická rozhodnutí, podstatnou roli hraje ale i spotřebitelské chování. Jakými způsoby může každý z nás nad vlastním talířem ovlivnit to, abychom se mohli uživit jako celé lidstvo?

 

Úvodní řeč

Jessica Fanzo

Profesorka v programu Bloomberg Distinguished Professorship v oboru globální potravinové politiky a etiky na Bermanově institutu pro bioetiku, Bloombergově škole veřejného zdraví a Nitzeho škole pokročilých mezinárodních studií (SAIS) na Univerzitě Johna Hopkinse v USA. V letech 2017 až 2019 byla spolupředsedkyní iniciativy Global Nutrition Report, skupiny odborníků OSN na vysoké úrovni pro zabezpečení potravin a výživu a komise EAT-Lancet. Před nástupem na Hopkinsovu univerzitu působila také na Kolumbijské univerzitě, v institutu Earth Institute, v Organizaci OSN pro výživu a zemědělství, ve Světovém potravinovém programu OSN, v organizaci Bioversity International a v Centru rozvojových cílů milénia ve Světovém centru pro agrolesnictví v Keni.

 

Hosté

Jan Čulík

Podnikatel pocházející z Tábora. Vlastní Vinný bar a bistro Thir, které se soustřeďují na naturální vína a spolupráci s okolními farmáři, a podobě lokálně smýšlející podnik Výčep. Organizuje dva festivaly: Naše chutě zaměřující se na spolupráci mezi farmáři a restauracemi a Bottled Alive, který prezentuje naturální vinaře Čech, Moravy a Slovenska. Založil Cech táborských obchodníků s vínem a stal se jeho cechmistrem. Spoluzaložil platformu Jíme Jih, která sdružuje lokálně smýšlející restaurace z jihu Čech. Společně s Ivo Laurinem pořádá gastronomické symposium Počátky na Sudkově dole. Je absolventem mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních studií v Brně.

 

Anna Strejcová

Jedna ze zakladatelek a současně ředitelka spolku Zachraň jídlo, který upozorňuje na problém plýtvání jídlem. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK. Zprvu se zabývala marketingem a komunikací s novináři. Nyní řídí tým a vyhledává nové příležitosti pro rozvoj organizace.

 

Moderuje

Petra Tajovský Pospěchová

Vystudovala sociologii na FSS v Brně, od osmnácti let se živí novinařinou. Píše hlavně o potravinářském průmyslu a kulinářských tématech vůbec. Ve volném čase leze a chodí po horách, sbírá bylinky, zpívá. Spolupořádá také benefici Cook2Help a pražské Kosení ve Stromovce.

Ministerstvo kultury
Fond kinematografie
Creative Europe
Město Jihlava
Kraj Vysočina
Česká televize
Český rozhlas
Aktuálně.cz
Respekt