synopse
Kuchyň je alchymistická dílna a kuchař mistr tajného učení. Přikazuje molekulám, aby bublaly, vřely, kynuly, měnily skupenství, tvar i barvu. Naučný snímek ukazuje, že vaření vejce nebo bobtnání těsta může být fascinující chemický i fyzikální proces a že naše tělo je malá laboratoř, která má vlastní zkumavky, měřidla a přístroje.
biografie
Jan Calábek (1903–1992) byl kameraman, režisér, vědecký pracovník a profesor fyziologie rostlin na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a Vysoké škole zemědělské v Brně. Patřil mezi průkopníky vědecké kinematografie. Alice Růžičková a Jiří Procházka na motivy jeho filmů natočili střihovou montáž
Calábek autonomní (2014).
více o filmu
kontakt
Lukáš Hanzal / NFA
lukas.hanzal@nfa.cz
Film na festivalu
typ premiéry: | Film již měl českou festivalovou premiéru |
ročník festivalu: | 2025 |
sekce: | Jídlo a doba |
jazyk: | čeština |
jazyk titulků: | bez titulků |
Info
režie: | Jan Calábek |
originální název: | Chemie v kuchyni |
země: | Československo |
rok: | 1956 |
délka filmu: | 14 min. |