29. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

24. 10.–2. 11. 2025
Přihlásit seČeštinaEnglish

Základy obsluhy v pohostinství

Jiří Jeřábek / Československo / 1961 / Film již měl českou festivalovou premiéru / 12 min.


synopse

Balet salátů, vidliček a moučníků rozehrávají číšníci a servírky jako hlavní postavy kulinářského představení v jedné z restaurací, provozovaných družstvem Jednota. Pod direktivním okem dohlížitele uvádí zaměstnanci a zaměstnankyně v chod mechanismus pravidel, pouček a nařízení, která představují jakýsi stínový svět sám pro sebe, skrytý za kulisami restaurace a zády strávníků.

biografie

Jiří Jeřábek (1920–1976), režisér a zvukař, natočil například dokumenty Hydraulické lisy (1952) nebo Hrajeme vodní pólo (1953). Jako asistent zvuku se podílel na snímcích Sirius (1974) Františka Vláčila nebo Černí baroni (1992) Zdenka Sirového.

více o filmu

režie: Jiří Jeřábek

kontakt

Lukáš Hanzal / NFA
lukas.hanzal@nfa.cz

Film na festivalu

typ premiéry:Film již měl českou festivalovou premiéru
ročník festivalu:2025
sekce:Jídlo a doba
jazyk:čeština
jazyk titulků:bez titulků

Info

režie:Jiří Jeřábek
originální název:Základy obsluhy v pohostinství
země:Československo
rok:1961
délka filmu:12 min.

Partneři festivalu

Ministerstvo kultury
Fond kinematografie
Město Jihlava
Kraj Vysočina
Creative Europe Media
Česká televize
Český rozhlas
Aktuálně.cz
Respekt
Dafilms

Newsletter

Souhlasím s poskytnutím osobních informací v rámci zásad zpracování osobních údajů. Více zde.

Dní do festivalu

0