Jídlo a doba
Jídlo je zrcadlo doby a zasahuje mnoho aspektů společnosti, od politiky, technologií a průmyslu, po ekologii, etiku a kulturu. Vypovídá o tom kolekce snímků z let 1948–1989. Zahrnuje propagandistické agitky, filmy-ankety, satiry a fejetony nebo populárně naučné a instruktážní snímky o vlivu technologického pokroku na ženskou emancipaci.

...A já jsem neutíkal!
Žižka nikdy z boje neutíkal a neutíkal ani nejznámější šumavský cukrář Karel Sedlecký, dědic rodinné tradice, který přežil nucené narukování v Třetí říši, kolektivizaci i vězení v šedesátých letech. Příběh cukrářského mistra, díky němuž výroba v Sušicích přerostla národní význam, ukazuje, jak komunistický režim pronásledoval své vlastní talenty.
režie: Vladimír Mráz
originální název: ...A já jsem neutíkal!
země: Československo
rok: 1989
délka filmu: 12 min.

Cizopasníci
I vy můžete být ve filmu, vyhrožuje zpočátku laškovná satira proti šmelinářům, kteří profitují z nedostatku potravin i dalšího zboží v poválečném období. Vědec, který pod mikroskopem zkoumá různé druhy společenských škůdců, je ve skutečnosti příslušník „zdravotní“ policie. Bdělá bílá krvinka, která si posvítí na všechny zloděje, i na ty u obrazovek. Usmíváte se tomu? Ano, vy!
režie: Drahoslav Holub
originální název: Cizopasníci
země: Československo
rok: 1948
délka filmu: 9 min.

Co stojí být ženou
Matka dvou dětí vydá při péči o rodinu a domácnost stejné množství kalorií jako traktorista během osmi hodin práce. Vědecký experiment na základě údajů z výzkumného ústavu bezpečnosti práce a ústavu hygieny a chorob převádí do čísel činnosti jako praní, nošení nákupu a koupání dětí, a tím zviditelňuje objem práce, kterou společnost přehlíží jako genderově podmíněnou danost.
režie: Jaroslav Šikl
originální název: Co stojí být ženou
země: Československo
rok: 1975
délka filmu: 10 min.

Český kapr
Zimní rybník spí, život pod hladinou ustal. Pod ledovou krustu pronikají paprsky mrazivého slunce a rybáři dírami v ledu pouští do vodní hlubiny kyslík. Snímek na zakázku ministerstva zemědělství odhaluje krásu a bohatství českých rybníků a líčí život kapra od kladení jiker a líhnutí plůdků až po výlov.
režie: Alois Jiráček, Josef Šuran
originální název: Český kapr
země: Československo
rok: 1954
délka filmu: 16 min.

Dukovany – vroucí kotel
Nukleární reaktor a závodní jídelna, ptydepe inženýrů a zemitý jazyk kuchařek. Citlivá pozorovatelka Vihanová ve svém filmu-anketě sleduje dva kontrastní světy, které se potkávají v jaderné elektrárně v Dukovanech v době hydrozkoušky na II. bloku EDU. Vědu a život prostupuje Badinerie z Bachovy orchestrální suity b moll. Umění dává oběma světům velikost.
režie: Drahomíra Vihanová
originální název: Dukovany – vroucí kotel
země: Československo
rok: 1987
délka filmu: 19 min.

Emancipovaná žena vaří
Sporák je nejsmutnějším oltářem, kterému polovina lidstva obětuje své schopnosti, sílu a spokojenost. Kritická miniatura hořce komentuje dvojsečný význam emancipace v poválečné společnosti, která vybudovala obraz pracující ženy, ale nevzdala se kultu hospodyně. Reforma pracovního trhu není úplná bez reformy chodu domácnosti.
režie: Zdeněk Forman
originální název: Emancipovaná žena vaří
země: Československo
rok: 1971
délka filmu: 17 min.

Hot Report
Dvě hodiny denně, taková je daň každé zaměstnané ženy za výrobu kulinářských požitků. Inženýři z výzkumného pracoviště závodu elektrotepelných zařízení v Praze-Záběhlicích přišli na zázračný přístroj, který může splnit sny žen o větším množství volného času. Je to magnetronový sporák, pro nějž se vžil název mikrovlnná trouba.
režie:
originální název: Horká reportáž
země: Československo
délka filmu: 10 min.

Hovory o nemluvňatech II. Náhrada přirozené výživy
Dagmar Veškrnová (nyní Havlová), Pavel Bobek, Jana Švandová nebo Eliška Balcerová se za přispění pediatričky Hany Reinšteinové dělí o své rodičovské zkušenosti s přípravou umělé výživy a krmením dětí do jednoho roku. Činčerův civilní dokument se k divákům a divačkám nestaví mentorsky nebo blahosklonně, bere je jako rovnocenné partnery a partnerky, s nimiž se přátelsky dělí o vlastní poznatky.
režie: Radúz Činčera
originální název: Hovory o nemluvňatech II. Náhrada přirozené výživy
země: Československo
rok: 1980
délka filmu: 17 min.

Chemie v kuchyni
Kuchyň je alchymistická dílna a kuchař mistr tajného učení. Přikazuje molekulám, aby bublaly, vřely, kynuly, měnily skupenství, tvar i barvu. Naučný snímek ukazuje, že vaření vejce nebo bobtnání těsta může být fascinující chemický i fyzikální proces a že naše tělo je malá laboratoř, která má vlastní zkumavky, měřidla a přístroje.
režie: Jan Calábek
originální název: Chemie v kuchyni
země: Československo
rok: 1956
délka filmu: 14 min.

jen 13 minut...
Člověk denně věnuje sportu a aktivní rekreaci jen třináct minut. Je to i případ pana Holoubka, který po infarktu radikálně změní svůj život. Vzdává se cigaret, které mu navozovaly libý pocit psychické rovnováhy, dodržuje Charvátovu dietu a sleduje úbytek váhy testovacím kotoučem s názvem Sám sobě soupeřem. Humorný návod, jak si poradit s civilizační chorobou, která se jmenuje špatná životospráva, a rada, jak být opět rád na světě.
režie:
originální název: jen 13 minut...
země: Československo
rok: 1975
délka filmu: 24 min.

Jídlo pod mikroskopem
Copak nám to tady vykvetlo, bakterie. Na první pohled vypadají jako obrazy abstraktních malířů, ale na ten druhý jsou to roje škoditelů, kteří zaplňují nemocniční lůžka. Laboratorní zaměstnanci coby chemická policie pátrají po střediscích infekcí a zachraňují společnost před pandemií. Jazzově roztančený osvětový snímek kriticky nahlíží na hygienické podmínky potravinářských prodejen i výroben.
režie: Zdeněk Forman
originální název: Jídlo pod mikroskopem
země: Československo
rok: 1971
délka filmu: 13 min.

Lidé a párky
Pokud si myslíte, že v nákupních centrech je nával, asi jste nezažili pražskou lidovou jídelnu na konci čtyřicátých let minulého století. Dva tisíce prodaných párků denně, dva tisíce lidských tváří a osudů. Filmový fejeton představuje prostředí pražských automatů, bufetů a levných jídelen jako minizoo, v němž se tísní lidské exempláře. Bojují o místo, jídlo nebo milostné objetí pod drobnohledem komicky dojemného režiséra, který hledá námět.
režie: Pavel Blumenfeld
originální název: Lidé a párky
země: Československo
rok: 1948
délka filmu: 12 min.

Lidé pod Pálavou
Poetická podzimní krajina na Mikulovsku, podkreslená hlasem Jaroslava Satoranského, ožívá sklizní hroznů, sudy se zrajícím vínem a koštováním. Snímek, který vznikl ve spolupráci s Moravskými vinařskými závody v Mikulově doprovází vyprávění vinařů, z něhož je cítit hluboký vztah k místu i přírodě.
režie: Petr Kudela
originální název: Lidé pod Pálavou
země: Československo
rok: 1972
délka filmu: 17 min.

Mezi rty a sklenicemi
Dej si ještě sklenku, nevíš, co tě čeká venku, radí famácká reportáž ve stylu cinéma vérité, natočená v pivnici U Kocoura, v sametovém roce osmdesát devět. Hospodský šanson hlasem Petra Hapky doprovází vřavu přelévajících se lidských emocí, od rozjařeného veselí přes podnapilou melancholii, po vesmír ticha, politých stolů a prázdných židlí.
režie: Mira Erdevički
originální název: Mezi rty a sklenicemi
země: Československo
rok: 1989
délka filmu: 8 min.

Nebezpečný svět kalorií
Zatímco Michal Tučný zpívá o jídle a lásce, endokrinolog Rajko Doleček z Krajské nemocnice v Ostravě vypočítává, že invalidní důchody související s obezitou stojí jako kanál Dunaj-Odra-Labe nebo tři sta tisíc osobních automobilů. Závěrečná část desetidílného televizního rádce převádí lidský život na čísla a hodnotí člověka jako společenský produkt.
režie: Jiří Vrožina
originální název: Nebezpečný svět kalorií
země: Československo
rok: 1974
délka filmu: 24 min.

Nutkavá představa
Kdybyste věděli, jaké já mám stavy, stěžuje si Stella Zázvorková coby paní Lapáčková v čekárně u lékaře. Televizní mysteriózní fejeton podle námětu novinářky a prozaičky Lenky Haškové o pacientce, kterou pronásleduje záhadné číslo, s humorem poukazuje na nákladnost lékařského ošetření a odpovědnost občana vůči sobě i státu.
režie: Jiřina Pokorná
originální název: Nutkavá představa
země: Československo
rok: 1971
délka filmu: 11 min.

O lidech okolo stolu
Miloš Kopecký komentuje sám sebe v rolích restauračních hostů, kteří trpí různými společenskými neduhy. Satirická přehlídka groteskních lidských typů jako vztekloun, alkoholik, sukničkář nebo zloděj připomíná, abychom byli k personálu v pohostinství přívětiví, protože toho musí snést opravdu hodně.
režie: Petr Schulhoff
originální název: O lidech okolo stolu
země: Československo
rok: 1959
délka filmu: 14 min.

Od snídaně do večeře
Číšník, který hlídá zákazníkům restaurace počet kalorií v jídle, to není funkce nové aplikace, ale hrdina populárně-vědeckého snímku ministerstva zdravotnictví o dodržování zdravé životosprávy z poloviny padesátých let. Lidské tělo představuje elektrárnu, do níž se musí dodávat vhodné množství doporučené pohonné hmoty, a filmový rádce se stará o to, aby dobře živení občané mohli svou energií krmit kolektivního ducha socialismu.
režie: Josef Pinkava
originální název: Od snídaně do večeře
země: Československo
rok: 1956
délka filmu: 10 min.

Pepánek nám nepapá
Jak vyléčit pohublého pětiletého Pepánka, radí doktor, který místo prášků předepíše správné stravovací návyky. Když si maminka lépe zorganizuje chod domácnosti, bude mít dost času na chlapce, na knížku i na manžela. Mentorská instruktáž ministerstva zdravotnictví s přátelskou shovívavostí ukazuje, jak se vyhnout výchovným chybám a obohatit společnost o příštího pionýra.
režie: Jiří Jahn
originální název: Pepánek nám nepapá
země: Československo
rok: 1951
délka filmu: 18 min.

Potíže s kulturou
Navštívit závodní jídelnu je jako projít devíti kruhy Dantova pekla. Alespoň tak to vnímá redaktor Kulturních novin Valoušek, který se nechtěně stane protagonistou sociálního experimentu místní závodní stravovny, v níž se děje vše opačně, než by mělo. Úsměvná satira o rozporu mezi realitou a ideálem ukazuje nástrahy novinářského povolání i skutečnost, že kulturu netvoří instituce, ale lidé.
režie: Petr Schulhoff
originální název: Potíže s kulturou
země: Československo
rok: 1962
délka filmu: 11 min.

Pro spokojenost zákazníka
Kde jsou svody, tam musí být kontrola. Do prodejen váženého masa v Praze 2 vyráží nejen kontroloři spotřebitelské rady národních výborů, ale i Jan Špáta. Jeho film-anketa však nezkoumá nepoctivé prodejce, ale charaktery zákazníků a zákaznic a klade důraz na aktivní roli občana při styku s nepoctivostí. Jenom zákazník bránící své zájmy může dokázat, aby daň za naši pasivitu byla co nejmenší.
režie: Jan Špáta
originální název: Pro spokojenost zákazníka
země: Československo
rok: 1984
délka filmu: 10 min.

Pře o vepře
Maso navozuje hormony štěstí, za něžností slůvek panenka, bůček nebo krkovička se však skrývá továrna na maso, ve které se dělí, čtvrtí a rozřezává. Kritická moralita s břitkou otevřeností upozorňuje na ekologické, hospodářské a etické souvislosti velkochovu prasat a na do očí bijící kontrast mezi českou kulturou přejídání a hladověním v Africe.
režie: Jan Špáta
originální název: Pře o vepře
země: Československo
rok: 1981
délka filmu: 12 min.

Přímou cestou
Konzum byl za socialismu obchodní řetězec s potravinami a smíšeným zbožím, ale je to i místo, kde se po setmění odehrávají netušené události. V poetické proluce mezi posledním a prvním zákazníkem, mezi soumrakem a úsvitem, ožívají mořští sledi nebo káva příběhy z dálek. Samozřejmá všednost se proměňuje ve frenetický roj lodí, pásů, strojů a lidských rukou kolektivního zásobování.
režie: Ludvík Toman
originální název: Přímou cestou
země: Československo
rok: 1948
délka filmu: 13 min.

Společně k dílu společně k jídlu
Medailonek o prospěšnosti společného stolování v zaměstnání objevuje ambivalentně emancipační rozměr závodních jídelen. Odborníci dohlížejí na skladbu jídelníčku a hygienické podmínky při přípravě jídla, aby zaměstnankyně nemusely trávit hodiny u sporáku. Mohou místo toho nastoupit na rutinní a méně placená pracovní místa po mužích, kteří se přesouvají k důležitějším činnostem.
režie: Rudolf Obdržálek
originální název: Společně k dílu společně k jídlu
země: Československo
rok: 1952
délka filmu: 10 min.

Sváteční oběd
Každý ví, že v létě je nejlepší zmražené vepřové, mají to tak dokonce i v Anglii. Jenom hospodyňka Evička tápe, a tak jí televizní průvodce radí, jak z mraženého masa připravit večeři, aby chutnala i Františkovi, až se vrátí z práce. Osvětový snímek z pozice laskavého učitele odkrývá mechanismy a výhody pokrokového centrálně plánovaného hospodářství.
režie: Vladimír Voves
originální název: Sváteční oběd
země: Československo
rok: 1958
délka filmu: 4 min.

Tloušťka toť důstojnost
Jídlo je narkotikum, modla, útočiště smutných lidí. Nadčasový populárně-vědecký snímek Ústavu zdravotnické výchovy pátrá po příčině obezity nového lidského druhu homo sedentárius, člověka sedícího, a vyvíjí různé strategie, jak porazit velehorstva tuku, která vyrostla z vlastenecké triády knedlo, zelo, vepřo.
režie: Hugo Huška
originální název: Tloušťka toť důstojnost
země: Československo
rok: 1968
délka filmu: 12 min.

To jsou ONI
Tvrdě dopadla trestající pěst spravedlnosti na temné prsty bandy padělatelů potravinových lístků, kteří naslouchali morovým řečem bank z Wall Streetu a chtěli nákazou a válkou zachránit svůj tlející kapitalistický svět. Propagandistický sestřih soudního procesu bojuje za ideu lepšího a šťastnějšího socialistického světa, pro niž se popravovalo.
režie: Jindřich Ferenc
originální název: To jsou ONI
země: Československo
rok: 1952
délka filmu: 12 min.

Základy obsluhy v pohostinství
Balet salátů, vidliček a moučníků rozehrávají číšníci a servírky jako hlavní postavy kulinářského představení v jedné z restaurací, provozovaných družstvem Jednota. Pod direktivním okem dohlížitele uvádí zaměstnanci a zaměstnankyně v chod mechanismus pravidel, pouček a nařízení, která představují jakýsi stínový svět sám pro sebe, skrytý za kulisami restaurace a zády strávníků.
režie: Jiří Jeřábek
originální název: Základy obsluhy v pohostinství
země: Československo
rok: 1961
délka filmu: 12 min.