synopse
Součástí světlocitlivé emulzní vrstvy klasického filmového pásu je želatina – živočišný produkt vznikající částečnou hydrolýzou kolagenu z kůží, kostí a šlach skotu a prasat. V roce 2019 zahájily Esther Urlus a Josephine Ahnelt sérii experimentů s cílem nahradit tuto složku veganskou alternativou. Tvář, která se na 16mm materiálu objevuje v pozitivní i negativní verzi, je prvním důkazem této možnosti.
„Vytvářím si vlastní filmový materiál, doslova smícháním dusičnanu stříbrného a bromidu s želatinou a vodou, čímž vzniká emulze citlivá na světlo. Nehledám naturalistický, komerční filmový materiál. Chci vytvořit jedinečné komponenty, které díky své jedinečnosti vytvářejí zvláštní filmový zážitek.“ — Esther Urlus
biografie
Josephine Ahnelt (* 1987) je filmařka žijící ve Vídni. Na formáty Super 8 a 16 mm natáčí portréty lidí a jejich životních okolností a zároveň se věnuje vývoji veganských prototypů filmového materiálu. Film
Cesta k veganskému filmu (2019) vznikl ve spolupráci s umělkyní Esther Urlus (* 1966), zakladatelkou prostoru věnovaného filmovému pásu jako uměleckému a expresivnímu médiu WORM Filmwerkplaats v Rotterdamu.
více o filmu
Film na festivalu
typ premiéry: | Česká premiéra |
ročník festivalu: | 2025 |
sekce: | Fascinace: Jídlo |
jazyk: | němý |
jazyk titulků: | bez titulků |
barva: | Barevná a Černobílá |
Info
režie: | Josephine Ahnelt |
originální název: | A Venture into Vegan Filmmaking |
země: | Rakousko |
rok: | 2020 |
délka filmu: | 3 min. |