28. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

ji-hlavadok-revuecdfEmerging producersInspirační fórum
29.10.2021

Pětadvacátá Ji.hlava udělí ceny!

Jubilejní ročník pětadvacáté Ji.hlavy se přehoupl do druhé poloviny. Už v sobotu festival vyhlásí letošní vítěze. Kromě režisérů se ocenění nově dočkají také kameramani, střihači nebo zvukaři. Vyhlášena bude také cena za originální pojetí. Slavnostní zakončení festivalu proběhne 30. října v 19 hodin.

Co přinesl páteční program? Událostí dne byla Masterclass oceňovaného ruského dokumentaristy Vitalije Manského. Ten divákům přiblížil vhled do metod své dokumentární práce. V rámci své masterclass mluvil třeba také o tom, jak přistupuje k reprezentaci předních ruských politiků. „Náš rozhovor s Gorbačovem o svobodě a o tom, nakolik je přirozená ruské mentalitě, kladu ve filmu na samý začátek, protože je to klíčový moment. Ve skutečnosti se můj film odehrává v prvních deseti minutách, kde se ptám, co je svoboda pro ruského člověka. Zbytek jsou jen dodatky,“ uvedl Manskij. „Domnívám se, že se člověk rodí jako svobodný, nesvobodným ho činí společnost, v níž vyrůstá,“ dodal. Při příležitosti Masterclass mohli diváci na Ji.hlavě vidět dva jeho filmy. Kromě aktuálního snímku Gorbačov. Ráj (2020), také film Svědkové Putinovi (2018), který uvedla Ji.hlava v premiéře už před dvěma lety. Oba filmy jsou na programu 31. října.

Inspirační fórum v pátek uvítalo kanadského ekonoma Nicka Srnicka. V debatě s názvem Koláče bez práce přiblížil svůj pohled na „čtvrtou průmyslovou revoluci“. Odpovídal mimo jiné na otázku, proč jsou velké společnosti jako Google, Amazon a Facebook tak atraktivní a jak je možné, že jedna či dvě digitální platformy ovládají trh. „Tyto velké platformy shromažďují informace, a to je velký zdroj jejich zisku a moci,“ říká Srnicek. „Jsme svědky boomu platforem, pro které je klíčový zisk. Uber si nenajímá taxikáře jako klasický zaměstnavatel: je platformou a taxikářům neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Tím ušetří. Pozice lidí na trhu práce je dnes křehčí a nejistější,“ uvedl Srnicek. Celou debatu je možné sledovat online – na facebooku Inspiračního fóra či na webu.

Na co se těšit v sobotu?

Zážitkem bude retrospektivní přehlídka s názvem Fascinace: Kořeny. „Vybrali jsme filmy různých historických období, které s motivem kořenů pracují, ať už jako s vizuálním motivem, tematicky doslovně nebo přeneseně,“ říká dramaturgyně sekce Andrea Slováková. Symbolickou rovinu postihuje například snímek Obývací pokoj nizozemského umělce Rodericka Hietbrinka, který je observací zápasu člověka a stromu. Mezi materiálové filmy pak patří například český film Tuřín Františka Wirtha.

Z retrospektivního programu pak jistě stojí za zhlédnutí projekce filmu Zem spieva (1933) slovensko-českého etnografa Karola Plicky. Film je uveden v sekci Průhledná bytost: Karol Plicka.

Za vidění stojí i snímek Větší než my francouzské režisérky Flore Vasseur, který pojednává o teenagerech bojujících za lidská práva, ochranu planety nebo svobodu projevu, a to za cenu vlastního nepohodlí nebo ohrožení. Snímek je v Ji.hlavě uveden v sekci Zvláštní uvedení.

Premiéry se také dočkají další snímky ze sekce Česká radost. Film Kinloss režisérky Alice Doušové přibližuje život na jedné z největších lodí flotily tankerů dánské společnosti Maersk Line, která brázdí světové oceány. Na programu je také novinka Kristýny Kopřivové s názvem Al Amari, dočasný pobyt. Snímek zachycuje palestinský uprchlický tábor uprostřed Západního břehu Jordánu. Existuje již přes sedmdesát let a jeho původní stany nahradila betonová zástavba, téměř připomínající běžné město. „Tady nikdy neděláš, co si myslíš nebo chceš. Děláš, co chce komunita, co chce náboženství, co chce rodina,“ zazní ve filmu.

A co přinese víkendové Inspirační fórum? Velké téma přírody a to, jak se k ní vztahujeme. Diváci se setkají například s americkým ekologem a filozofem Davidem Abramem, který je jedním s nejvlivnějších současných ekologických myslitelů. Dalším hostem pak bude německý biolog a ekolog Andreas Weber.

Ministerstvo kultury
Fond kinematografie